BOKASHI KEITTIÖKOMPOSTOINTI
Kuinka homma toimii
|
|
Tyhjennä biojäteastia päivittäin bokashiämpäriin. On tärkeää, ettei bokashiämpäriin pääse usein ilmaa, siksi biojätteet kannattaa tyhjentää siihen kerran päivässä. Ripottele jätteen päälle bokashirouhetta. Litran jätemäärä tarvitsee rouhetta noin yhden ruokalusikallisen. Tiivistä jäte rouheen lisäämisen jälkeen, ettei jätteen sekaan synny ilmataskuja. Sulje kansi tiiviisti ja säilytä ämpäri huoneenlämpöisessä tilassa, vaikka tiskikaapissa. |
|
|
|
Kun bokashiämpärisi on täynnä biojätettä, ota uusi ämpäri täytettäväksi ja anna täyden ämpärin hapattua vähintään kaksi viikkoa huoneenlämmössä. Muista valuttaa neste pois ämpäreistä.
Parin viikon hapattamisen jälkeen bokashin voi tyhjentää mullan sekaan.
Sekoita bokashi multaan huolellisesti, jotta mikrobit pääsevät kosketuksiin biojätteen kanssa. Laita seoksen päälle vielä noin 10-15cm multaa. Talviaikaan voit tehdä multatehtaan esimerkiksi saaviin tai ämpäriin ja laittaa sen vaikka kylppärin nurkkaan. Kun bokashi on multaantunut, voit siirtää ravintorikkaan mullan viileään odottelemaan kevättä.
Bokashi muuttuu mullaksi noin kahdessa viikossa. Valmiin mullan seassa ei näy enää biojätteitä.
Valmis multa on erinomaista kasvualustaa puutahasi kasveille. Ja bokashitouhu on mukavaa - alusta loppuun saakka! Puutarhurimme täällä K-Raudassa kertovat sinulle mielellään lisää! | Liity Facebookin Bokashi Suomi-ryhmään ja kuulet paljon kokemuksia bokashista ja saat hyviä ideoita vaikka oman multatehtaan perustamiseen! |